Lemak Tepu Dan Lemak Tak Tepu
Terdapat dua jenis utama lemak tak tepu. Apabila datang ke pengambilan lemak harian matlamatnya adalah untuk mendapatkan kurang daripada 7 peratus kalori harian anda daripada lemak tepu dan untuk menghadkan kolesterol.
Lemak tak tepu Bahasa Inggeris.
. Kurangkan Pengambilan Makanan Lemak Tepu. Dengan menggunakan minyak sayur-sayuran dalam masakan ia akan meningkatkan pengambilan asid lemak mono tak tepu dan poli tak tepu dalam diet harian. Lemak tepu berpunca dari makanan seperti lemak pada daging mentega susu keju dan pelbagai lagi jenis makanan yang lain.
Lemak dibahagi kepada dua jenis iaitu lemak tepu dan lemak tak tepu. Lemak jenis ini dikenali sebagai lemak baik kerana sifatnya yang baik di mana kandungan kolesterol LDL yang dimilikinya lebih sedikit berbanding yang terdapat dalam. Kedua-dua jenis lemak ini adalah asid lemak penting yang bermakna tubuh tidak boleh mengeluarkannya dan.
Lemak omega-3 dan lemak omega-6. Terdapat 3 kategori utama lemak iaitu lemak tepu lemak tidak tepu dan lemak trans. Semua lemak terbentuk daripada molekul karbon hidrogen dan oksigen.
Lemak tepu paling tinggi datang daripada haiwan dan makanan berasaskan haiwan seperti mentega susu penuh krim keju. Unsaturated fat ialah lemak atau asid lemak di mana terdapat sekurang-kurangnya satu ikatan berganda dalam rantai asid lemak. Kekacang mengandungi lemak baik atau lemak mono tidak tepu serat dan protein.
Santan kelapa mentega keju minyak sapi dan lemak pada daging. Lemak tak tepu boleh ditukar kepada lemak tepu apabila bertindak balas dengan gas hidrogen pada suhu 180 dengan kehadiran nikel sebagai pemangkin. Ia boleh membuatkan kita cepat kenyang dan kurang keinginan nak makan.
Perbezaan utama antara asid lemak tepu dan tak tepu ialah rantai hidrokarbon asid lemak tepu terdiri daripada ikatan tunggal manakala rantai hidrokarbon asid lemak tak. Lemak tepu cenderung memiliki takat lebur yang lebih tinggi berbanding lemak tak tepu. Cadangan kebanyakan diet mencadangkan bahawa pengambilan lemak harian kadar yang lebih tinggi.
Minyak sayur mempunyai asid lemak tak jenuh asid lemak tak jenuh tunggal dan asid lemak tepu. 56 Lemak tepu dan lemak tak tepu Perbincangan 67 Saturated fat and unsaturated fat Video Eksperimen 68 57 Buah kelapa sawit. Lemak tak tepu juga menyediakan omega-3 dan omega-6 asid lemak.
Tp lama2 berdesup turun so bg nak. Lemak yang baik adalah seperti lemak tidak tepu tunggal dan lemak tidak tepu. Lemak tak tepu adalah sebahagian daripada makanan dan mengetahui cara memasukkannya ke dalam diet kita adalah perkara penting dalam pemakanan pelajari semua tentang.
Asid lemak omega-3 telah ditunjukkan untuk memperbaiki aliran darah mengurangkan keradangan dan. Tubuh manusia memerlukan lemak tepu dan lemak tak jenuh untuk kekal sihat. Asid lemak dibahagikan kepada 2 kumpulan.
Lemak tepu cenderung memiliki takat lebur yang lebih tinggi berbanding lemak tak tepu. Pengambilan lemak tepu yang berlebihan akan meningkatkan tahap kolestrol darah dan risiko penyakit jantung. Walau bagaimanapun peratusan setiap jenis asid lemak berbeza.
Pakar kesihatan mengatakan hubung. Walaupun sesetengah lemak tepu itu boleh dimakan.
Fungsi Lechitin Shaklee Projects To Try Projects
Virgin Coconut Oil Organic Facts Coconut Oil Recipes Organic Recipes Virgin Coconut Oil
Pin By Zarina Ahmad On A Slimmer Me
0 Response to "Lemak Tepu Dan Lemak Tak Tepu"
Post a Comment